U susret Ultra trailu Stara planina

Skyrunning Srbija od 3. do 5. juna organizuje na Staroj planini četvrti po redu Ultra trail maraton koji se sastoji od tri trke – na 19, 85 i 122 kilometra; najavljeno je učešće oko 170 takmičara iz 10 zemalja.

vesti_2016-maj-ultratrail

Još dvadesetak dana ostalo je do početka Staroplaninskog maratona. Četvrto po redu nadmetanje Ultra trail Stara planina, po rečima organizatora, po gotovo svim parametrima trebalo bi da nadmaši prethodne trke.
“Očekujemo učešće 170 takmičara iz 10 zemalja. Dolaze jako kvalitetni trkači iz cele Evrope što nas veoma raduje, pošto naš uloženi rad prethodnih godina na ovaj način dobija pravi rezultat. Staza je ostala ista, a imaćemo oko 30% više takmičara nego prošle godine”, kaže Marko Nikolić iz organizacije Skyrunning Srbija.

Takmičenje na Staroj planini zauzima posebno mesto u kalendaru aktivnosti organizacije Skyrunning Srbija. “To nam je kruna cele  sezone, Stara planina je i najduža i najteža trka, ali samim tim i najbolja promocija naše zemlje. U međuvremenu smo prepoznati od strane naše države i Ministarstva sporta kao manifestaticija od velikog značaja i to nam je veliki podstrek da ovaj događaj podignemo na još viši nivo”, rekao je Marko Nikolić.

U Skupštini opštine danas je održan sastanak sa planinarima, predstavnicima Turističke organizacije i javnih preduzeća Skijališta Srbije i Stara planina, lokalnim partnerima za koje organizator ima samo reči hvale. “Imamo odličnu komunikaciju. Za razliku od nekih drugih trka, opština Knjaževac, odnosno ovi ljudi ovde su stvarno okej i voljni da sarađuju i pomognu. Problem Srbije generalno je poprilična učmalost, teško je ljude pokrenuti, pošto na stvari gledaju na neki poseban način i izvučeno iz konteksta. Ja dosta pratim ovu zajednicu koja učestvuje na ovakvim takmičenjima i ono što me najviše raduje je što vidim da se ovi trkači vraćaju na Staru planinu i posle trke i dovode svoje drugare. To je poenta svega, da ovaj maraton utiče i na aktivni turizam i da se van Ultra traila koristi kompletna mreža koju smo za potrebe takmičenja izgradili i postavili”, dodaje Marko Nikolić.

Četvrti Staroplaninski maraton koju obuhvata trku na 19 kilometara, kao i dve ultra trail trke od 80 i 122 kilometra, održava se od 3. do 5. juna.

Izvor vesti

Screenshot_1

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *