Mali PRIRUČNIK za investicije vol.9

Dragi moji,

Uglavnom sam dobio pozitivne komentare na moje prethodne tekstove (bliža i dalja rodbina 😉 ), pa rekoh da nastavim…

Koliko košta izgradnja objekta na planini?

Dokumentacija:

Dosta Vas me pita ovo pitanje. S’ obzirom da mnogo ljudi nema predstave o samom procesu gradnje i svemu ostalom, mislim da ne bi bilo loše da prođemo i kroz tu temu… Naime, pre bilo kakve gradnje, celokupno projektovanje (Idejno rešenje, Idejni projekat, Projekat za građ.dozvolu i Projekat izvedenog stanja) će Vas koštati oko 10-15evra po kvadratu budućeg objekta. Na ovu cenu treba da dodamo razne takse i Revizionu komisiju Ministarstva građevine koja nije ni malo jeftina i na samom kraju, tu su doprinosi za KOMUNALNO OPREMANJE ZEMLJIŠTA – Službeni glasnik opštine komunalije.

E sada, tu nastaje zaplet…

Doprinosi za komunalno opremanje zemljišta znaju da budu veoma različiti u odnosu na to gde je predmetna lokacija i znaju da budu i nekoliko desetina puta skuplji u zavisnosti da li gradite u centru Beograda ili u selu Ćuštica na primer. Na gornjem linku možete preuzeti službeni glasnik gde se tačno i precizno definiše sledeće:

  • Zona građenja
  • Već izgrađena infrastruktura
  • Odbici u slučaju da nije izgrađena infrastruktura
  • Odbici u slučaju zapošljavanja na lokaciji više lica
  • Popust ukoliko se plaća odjednom
  • Formula za izračunavanje, itd, itd…

Kada sam zadnji put okvirno računaoDoprinose (pre godinu dana), za stambeni objekat je po kvadratu bilo oko 12-13evra, dok je za komercijalni objekat bilo duplo, tj. oko 24-26evra… Naravno, ne računaju se isto podrumi, garaže i slično, sa apartmanima, a u slučaju uplate celokupnog iznosa, dobija se popust od 30%. Savetujem Vam da pročitate Službeni glasnik u prilogu ako Vas interesuje.

Ako uporedimo izgradnju na Kopaoniku ili Zlatiboru, na primer, Doprinos za uređenje i komunalno opremanje zemljišta je drastično skuplje (nemam tačan podatak, ali oko 5-7 puta skuplje). Što bi značilo od 100-150evra po kvadratu…

Zidanje objekta:

U građevini postoji terminologija: gruba gradnja, siva faza, “ključ u ruke”.

  • Gruba gradnja – podrazumeva izgradnju temelja, zidanje zidova blokovima, krovna konstrukcija sa pokrivačem. Cena grube gradnje na Staroj planini je oko 115evra/m2.
  • Siva faza – podrazumeva dodatne radove oko instalacija (voda, kanalizacija, struja) i priprema za podove, sa stolarijom. Ovde je cena promenljiva kategorija, jer sve zavisi od izbora materijala.
  • Ključ u ruke – podrazumeva izradu kompletnog objekta spremnog za useljenje. Postoji dosta firmi u Srbiji koje Vam bez problema mogu izgraditi kompletan objekat do 200m2 na primer, za cenu od 450evra/m2 i sa sasvim prosečnim materijalima, kao u svim novogradnjama po gradovima.

To znači, da ako saberemo projektovanje, doprinose za komunalno opremanje i celokupnu izgradnju objekta, cena po kvadratu bi trebala da bude oko 500evra/m2!!!

U ovu cenu nismo računali kupovinu zemljišta, jer je to opet neka posebna priča, ali svakako bi trebalo celokupnu cenu zemljišta podeliti sa “izgrađenim” objektom i na taj način dobiti koliko nas je zemljište koštalo po kvadratu “izgrađenog” objekta.

NAPOMENA: Možda je na Vašoj parceli moguće izgraditi 200m2, a Vi ste se odlučili za 50m2. Samim tim verovatno će cena izgrađenog kvadrata biti veća po kvadratu “izgrađenog” objekta, ali je to Vaša odluka da NE ISKORISTITE PUN POTENCIJAL PARCELE!

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *