Od avgusta prvi gosti u Planinarskom domu u selu Dojkinci

Na Staroj planini, u selu Dojkinci kod Pirota, ovoga leta biće kompletno završena rekonstrukcija stare vojne karaule o kojoj su proteklih decenija brinuli članovi Planinarskog kluba “Vidlič” iz Pirota.

Zahvaljujući sredstvima iz Programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, Pirot i Stara planina dobiće najopremljeniji planinarski dom u Srbiji koji će služiti kao sportsko – turistički centar namenjen sportistima, rekreativcima, ljubiteljima prirode i školarcima kao kamp za izvođenje rekreativne nastave.

Ovaj objekat od 540 kvadrata, imaće 60 ležaja, a predat je na upravljanje Turističkoj organizaciji Pirot.

images

Kako je istako Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije, svaki novi smeštajni kapaciteti dosta će značiti razvoju turizma u ovim krajevima.

dojkinci-planinarskidom_1

Bivša karaula uskoro će postati jedan od najmodernijih kampova u Srbiji; foto: M.M.

U toku je izrada i postavljanje nameštaja, a ovih dana nas očekuje i montiranje kompletne profesionalne kuhinje. Time će zgrada i unutrašnjost kompletno biti sređeni. Očekuje nas i uređenje prostora oko objekta, ali čekamo odluku da li će projekat rekonstrukcije sa izgradnjom velike bine i terena, sa kojim su Grad Pirot i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj konkurisali kod evropskih fondova prekogranične saradnje, biti podržan – kaže Zlatkov.

dom_ol

On najavljuje da do avgusta svi radovi budu završeni i da objekat primi prve goste.

Interesovanje već postoji, a kako kaže Zlatkov, prvi će karaulu posetiti studenti sa Rudarsko- geološkog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta i Udruženja “Josif Pančić”.

Vrednost realizacije projekta za pirotsku stranu je oko 209.000 evra, a renoviranje karaule završeno je u decembru prošle godine.

Ovo će, nakon kompletnih radova, biti jedan od najmodernijih objekata ove vrste u Srbiji.

Autor Milan Mitić Izvor Južne vesti

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *