Leto na Staroj planini: popunjeno više od 50% smeštajnih kapaciteta

Domaće planine su zbog mnogo snega zimus imale rekordan broj gostiju. Serija rekorda se nastavlja. Na Staroj planini je u ovom trenutku popunjeno više od polovine smeštajnih kapaciteta, što je za leto izuzetan uspeh.

Na mapi Srbije, Stara planina je mlado turističko odredište. Ozbiljniji razvoj turizma ovde je počeo pre četiri godine izgradnjom prvog hotela.

“Ovog leta u našem hotelu povećan je broj gostiju za 50 odsto. Imamo veliko interesovanje i u momentu kada počnu vaučeri da se realizuju, očekujemo još veći broj gostiju”, kaže Jelena Đuričanin iz hotela “Falkenštajner Stara planina”.

Donosioci vaučera mogu da očekuju i popust od 20 odsto za vožnju gondolom i planinskim biciklima, najavljuju iz “Skijališta Srbije”.

“Pored brojnih vrhova Stare planine, mnogobrojnih reka, imamo tu i vodopade koje treba obići”, ističe Vladan Tošić iz “Skijališta Srbije”.

Dok se čekaju investitori za izgradnju novih hotela, broj turista raste. Zimus se ovde tražio krevet više.

“U skladu s tim Javno preduzeće Stara planina se odlučilo na korak povećanja smeštajnih kapaciteta kroz izgradnju manjih porodičnih objekata, ovde uz sam hotel”, kaže direktor JP “Stara planina “Vladimir Simović.

Od septembra, kad cene padnu, kod privatnih domaćina moći će s vaučerom, bez doplate, da se boravi pet dana. Pored domaćih, ovde rado dolaze i strani turisti, pre svih prirodnjaci koji se bave izučavanjem leptira.

“Naprave ovde one kaveze sa gusenicama. Ima valjda gore na planini neka endemska vrsta leptira”, kaže Vidosava Milkić iz sela Balta Berilovac.

I redovni gosti Stare planine, i oni koji su tu prvi put, kažu da im je dolazak na planinu ovih dana, pun pogodak.

Kada se asfalt u gradovima usija, a temperatura ustali negde između 35. i 40. podeljka na Celzijusovoj skali, ovde je 25, 26 stepeni. Nema bolje preporuke za letnji odmor na planinama.

Pogledajte prilog Radio televizije Srbije

Izvor RTS

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *