Vreme je da kupite PLAC u okviru budućeg PDR-a 3.faze

Dragi moji,

Pre tačno 12.godina, prvi put sam se obreo na Staru planinu i ne dugo zatim investirao svoju ušteđevinu u svoj prvi plac. Tada sam se oslanjao samo na svoju intuiciju i kombinovano znanje geografije, logike, kao i iskustva sa Kopaonika. Kada se sada setim tih dana ni u najluđim snovima nisam zamišljao sebe kao veleposednika i osobu koja aktivno učestvuje u razvoju Stare planine. Trenutno sa partnerima imam oko 25 hektara zemljišta, od kojih je skoro 4 hektara pokriveno PDR-om 2.faze koji smo lično finansirali. Borba oko usvajanja PDR-a 2.faze je jasno opisana u nekom od prethodnih članaka. Više o potencijalu PDR-a 2.faze 2na www.investicije.nastarojplanini.com !

Ono što želim da podelim sa Vama je želja da nastavimo zajednički da planski i održivo razvijamo planinu kroz izradu planske dokumentacije za 3.fazu PDR-a koja bi obuhvatala prostor i lokacije Orlov kamen, Breza i Brod. Ove lokacije se nalaze između 1.100-1.350m nadmorske visine i nalaze se u 3.stepenu zaštite. Ideja je da PDR 3.faze obuhvata oko 180 hektara i da tu bude locirano samo vikend naselje (BEZ HOTELA ili nekih drugih objekata velikih gabarita) koje bi se prostiralo na oko 50 hektara, tj. oko 650-700 vikendica (svaka po 6 ari placa) sa koeficijentom izgrađenosti 0,2 što bi značilo vikendice od maksimum oko 120-150m2. PDR-om bi se ponudila 4-5 tipskih rešenja vikendica koji bi budući vlasnici morali da ispoštuju prilikom izgradnje.

Od stečenih obaveza prilikom izrade PDR-a 3.faze je put Ćuštica-Jabučko, čija je konačna varijanta puta usvojena i za koji se priprema projektna dokumentacija. Zatim dalekovod BaltaBerilovac-Jabučko koji je počet još pre par godina da se gradi, ali još uvek nije završen zbog sudskog spora sa nekim vlasnicima parcela preko kojih prolazi dalekovod, kao i Prostorni plan Stare planine koji je odavno usvojen. PDR 3.faze bi minimalno uticao na okolinu jer bi objekti bili samo na livadskom delu (bez seče šume), sa Pr+Pk etažama i sa velikim dvorištem. Predvideli bi se kolektor otpadnih voda, kao i ostala infrastruktura.

Jedini “problem” je što bi planska dokumentacija koštala oko 100-130.000 evra. U to bi spadalo snimanje terena i priprema geo-snimka (oko 15.000 evra), zatim geomehanika zemljišta (oko 35.000 evra). Izrada PDR-a sa svom propratnom dokumentacijom i uslovima izrade PDR-a je oko 50-60.000 evra. Naravno tu bi morali da radimo i studiju izvodljivosti (oko 5-10.000 evra) i ko zna šta još u međuvremenu.

Stvar je jedino u tome što ja taj novac nemam. Bar ne još uvek. Ono što imam je oko 20 hektara zemljišta na tom području. Ja bih rado investirao taj novac u plansku dokumentaciju (kao što sam uradio za PDR 2.faze), ako bih prodao nekoliko parcela u okviru PDR-a 3.faze. Potencijalni investitori bi pritom dobili buduću građevinsku parcelu za relativno male pare (oko 1.000evra/ar), koja bi nakon usvajanja PDR-a bila makar tri puta skuplja. Mogli bi sada da izaberu najatraktivnije lokacije za svoju vikendicu i morali bi da budu naoružani strpljenjem.

Ja bih sa druge strane mogao da im “prevedem” zemljište na njihovo ime (u katastru). Stalno bi ih obaveštavao o stanju projektne dokumentacije i nakon usvajanja bi nastavili da sarađujemo kroz zajedničku gradnju jer je znatno jeftinija i još mnogo, mnogo toga…

Ako ima avanTurista koji bi podržali sve ove moje zamisli, voleo bih da mi se jave, jer neko je rekao:

“Ne pitaj šta država može da učini za tebe, već šta ti možeš da učiniš za državu!”

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *