USVOJEN PDR 2.faze Jabučkog Ravništa!!!

Dragi moji prijatelji i zaljubljenici u Staru planinu,

Pre više od pet godina sam uvideo da je jedini način da pokrenem gradnju na svojim parcelama na Staroj planini je da investiram sopstveni novac u izradu planske dokumentacije – u ovom slučaju PDR-a (Plana Detaljne Regulacije) 2.faze Jabučkog Ravništa iako je to bio više posao državnih organa.

Kako to nije bio slučaj, pristupio sam tom mrkotrpnom poslu. U početku sam bio pun elana iako sam morao da izdvojim ogroman novac, s’ željom da konačno LEGALNO gradim na Staroj planini. Tokom izrade PDR-a 2.faze naišao sam na tri krupna problema koja ću ovde bliže pojasniti:

– Prvi problem je bio dobijanje ODLUKE o izradi PDR-a 2.faze

Naime, iako sam imao sveobuhvatnu pomoć Odeljenja za urbanizam i samog predsednika opštine Knjaževac, nevolja je bila u NAZIVU PDR-a (da li je u pitanju 2.faza ili izmena i dopuna 1.faze?). To pitanje je iznova odlagalo ODLUKU (JP Stara planina je tražilo rešenje ovog stanja), a uz bojkot opozicije u S.O.Knjaževac pred izbore – sve u svemu potrošio sam 9 meseci na ovaj problem, sve dok je odluka donešena.

– Drugi problem je bio formiranje Komisije za planove pri opštini Knjaževac

Izmenom Zakona o planiranju i izgradnji, predsednik Komisije mora da bude urbanista. Kako je mandat prethodne Komisije do tada već istekao, nadležno Ministarstvo nikako nije moglo da imenuje dva člana Komisije, dok su ostali članovi sa lokala bili poznati. Želim da naglasim da su predstavnici opštine Knjaževac bili veoma kooperativni i nakon novih 9 meseci, uspeli smo da oformimo Komisiju na zadovoljstvo svih. Opštinski organi su tu mnogo pomogli, ali sam ponovo izgubio 9 meseci!

– Treći problem je bilo takozvano TRESETIŠTE na Jabučkom Ravništu

Iako smo u PDR-u navodili da ćemo sačuvati biodiverzitet na tom tresetištu, ZZPS (Zavod za Zaštitu Prirode Srbije) je bio veoma istrajan u svojim zahtevima da se svaka njihova pojedinost uključi u nacrt PDR-a iako neke stvari nisu imale nikakvog smisla. Osobe koje rade u Zavodu veoma poštujem, ali samo želim da naglasim da su mi oduzeli 12 meseci vremena!

Na ova tri problema potrošene su više od dve ipo godine!!!

Nakon usvajanja PDR-a 2.faze Jabučkog Ravništa od strane Skupštine Opštine Knjaževac 29.decembra 2016.godine stekli su se konačno uslovi za pripremu projektne dokumentacije za izgradnju objekata na Staroj planini.

Kako su mi bili poznati detalji PDR-a 2.faze, ja sam već pripremao sa arhitektama projektne zadatke za izradu vikend naselja na Jabučkom Ravništu kojim će po prvi put na Staroj planini u užem centru biti moguće LEGALNO da gradimo apartmane za izdavanje i prodaju. S’ tim u vezi želim da Vas obavestim da ćemo od februara 2017.godine aktivno raditi na dobijanju građevinskih dozvola za izgradnju vikend naselja sa adekvatnim sadržajima, a sve po Zakonu i uz koordinaciju Ministarstva građevine, opštine Knjaževac i JP Stara planina, kao i drugih adekvatnih institucija.

Više detalja o sadržini projekta, potencijalnoj kupovini apartmana i svemu ostalom, objavićemo krajem januara 2017.godine!

Želim da iskoristim priliku i zahvalim se ljudima koji su učestvovali u ovom poduhvatu.

Prvenstveno želim da se zahvalim Odeljenju za urbanizam – Zoranu Đorđeviću i Đorđetu Ćirkoviću na dnevnoj komunikaciji sa projektantima, zatim predsedniku opštine Knjaževac – Milanu Đokiću koji je imao uvid u ceo projekat i koji mi je davao podršku od samog starta. Takođe želim da se zahvalim i projektnim biro-ima CEP-u (Ljubini Stanojević-Tasić i Ani Ivanović), i JAP-u (Miroslavu Novakovu), kao i Vladimiru Šarcu (GEO-šarac) i nekim ljudima iz JP Stara planina. Bez njih, sve ovo i pored ovoliko truda ne bi bilo moguće završiti do kraja.

U nadi da su se neke od okolnosti promenile dolaskom novog direktora JP Stara planina, Miloša Adamovića na fukciju i još nekih ljudi, nadam se da će konačno shvatiti da radimo za isti cilj – podizanje Stare planine kao brenda kroz strukturno, plansko i organizovano delovanje osoba koje znaju, žele i hoće da pomognu!

S’ poštovanjem,

Goran Antić

Logo 1

You may also like...

3 Responses

 1. Igor says:

  Bravo Gorane, svaka cast na trudu i borbi.

  Buduci komsije,

  • Goran Antic says:

   Hvala Igore na podršci. Nadam se da ćemo svi mi imati koristi od ovoga. Borba nam tek predstoji. Ovoga puta oko imfrastrukture do naših parcela, ali otom potom, pisaću i o tome. Hvala još jednom na komentaru

 2. Milan Kosovac says:

  Goci samo napred uz tebe smo!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *