Stara planina – centar srpskog skijanja

Potpisivanjem protokola o saradnji Skijaškog saveza Srbije i JP Stara planina praktično je započela realizacija izgradnje Nacionalnog skijaškog trening centra “Kuća skijanja” na Jabučkom ravništu; svečanosti u hotelu Stara planina prisustvovali su Vanja Udovičić, ministar sporta u Vladi Srbije, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, kao i predsednici opština Knjaževac i Pirot Milan Đokić i Vladan Vasić; najavljeno je da će projekat biti završen do kraja 2017. godine.

380049_2280283901279_1132690625_n

Sporazum o saradnji u realizaciji projekta izgradnje Nacionalnog skijaškog trening centra “Kuće skijanja” potpisan je danas u hotelu Stara planina. Lokaciju na kojoj će se graditi budući trenažni centar obišao je Vanja Udovičić, ministar sporta u Vladi Srbije, koji je podsetio da su nedavno otvoreni gimnastički trening centar i atletska dvorana, a da se ove godine već grade nacionalni vaterpolo i odbojkaški centri.

“Želimo da naše sportiste zadržimo u Srbiji i da pare koje dobijaju od saveza i lokalnih samouprava ne troše na pripremama u inostranstvu već u svojoj zemlji. Srbija zaslužuje, imajući u vidu rezultate koje naši sportisti postižu, da ima baze, odnosno nacionalne kuće u kojima će se sportisti pripremati na način koji dolikuje sportistima koji imaju vrhunska ostvarenja. Želim da istaknem odličan napor Skijaškog saveza kada je reč o tendenciji da sport bude besplatan i pristupačniji svoj deci”, dodao je ministar Vanja Udovičić.

Jabučko Ravnište parcela 264-4

Sporazum o izgradnji “Kuće skijanja” potpisali su Valdimir Simović, direktor Javnog preduzeća Stara planina i Vladeta Radivojević, predsednik Skijaškog saveza Srbije. “Kuća skijanja će biti dom za sve skijaše Srbije i njenim izgradnjem ćemo omogućiti svoj deci koja nemaju dovoljno sredstava da iskažu sav svoj talenat. Mi smo takva nacija i potrebno je samo ozbiljan rad i ozbiljna ulaganja i onda ćemo dobiti nove šampione i u skijanju”, rekao je Vladeta Radivojević. “Ovo je jedan od segmenata delatnosti JP “Stara planina”, a ono što ćemo naredno raditi je izgradnja saobraćajnice od Pirota do Stare planine, čime ćemo ovu turističku destinaciju direktno povezati sa Koridorom 10”, dodao je Vladimir Simović.

Screenshot_2

Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić kaže da je početak izgradnje “Kuće skijanja” na Staroj planini dobra vest za našu opštinu i ovaj region. “Projekat razvoja Stare planine suštinski je važan kako za opštinu Knjaževac, tako i za region, a skijaški sport svakako je generator razvoja planinskog turizma. Ovaj projekat takođe prevazilazi i finansijske, ali i interesne okvire same lokalne samouprave, to je projekat od nacionalnog značaja i jako je važno da je država ponovo obratila pažnju na razvoj Stare planine jer to može da bude generator razvoja čitavog ovog kraja”, istakao je Milan Đokić, predsednik opštine i potpredsednik Ski saveza Srbije.

Realizacija projekta, kako je rečeno prilikom potpisivanja Sporazuma, odvijaće se u nekoliko faza – najpre će lokalne samouprave obezbediti svu neophodnu dokumentaciju, tokom ove godine očekuje se početak radova na Jabučkom ravništu, a planirano je da “Kuća skijanja” bude završena do kraja 2017. godine.

Izvor vesti http://knjazevacinfo.rs

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *