Mali PRIRUČNIK za investicije vol.6

Da pokrenemo neke nove teme…

Zašto je ulaganje u Staru planinu bolje od kupovine stana u bilo kojem delu Srbije?

Veština investiranja se ogleda u tome da se zarađuje KADA SE KUPUJE, a ne KADA SE PRODAJE!

Da Vam pojasnim, ako kupite nešto što je u startu jako skupo, samim tim nikada nećete zaraditi prilikom prodaje, dok ako je Vaša kupovina bila jako povoljna, onda su jaki izgledi da ćete ostvariti profit u budućnosti. Već mogu da naslutim, Vaše komentare, ali uzdržite se makar još 5 minuta. Nabrojaću Vam sve prednosti:

  • ROI (Return od Investment) – ili “odnos povraćaja novca” se računa na godišnjem ili desetogodišnjem nivou. Poenta je da je nekretnina isplativa, ako nakon 10 godina otplati sebe (u slučaju stana), ili duplira vrednost (u slučaju parcela). Ako je ROI veći, onda tim bolje.
  • Nakon primera ćete gledati drugim očima: Stan u BG-u košta u proseku oko 60.000evra i taj stan je jako teško izdati preko 200evra, ali ćemo mi računati da se izdaje 300evra mesečno. 300x12meseci=3.600e x10god=36.000e, znači trebaće Vam oko 17god da isplatite svoju inicijalnu investiciju.
  • Ako bi kupili prosečnu parcelu na Staroj planini, 6ari za 6.000evra, nakon 10godina, ta parcela će sigurno vredeti bar duplo, a moje iskustvo je pokazalo da sam kupovao 1ar u proseku za 200evra i sada, nakon 10-11.godina imam prodaju u proseku po 1.300evra po aru, što bi značilo 650% nakon 10 godina… Zamislite da stan u BG-u nakon 10 godina vredi 6,5 puta više tj. oko 390.000evra :).
  • APRESIJACIJA/DEPRISIJACIJA vrednosti nekretnina – Ne tako davno, pre desetak godina smo svi na svojoj koži osetili globalnu finansijsku krizu, koja je oborila cenu nekretnina skoro 50%. Znam čoveka – što bi rekli u onoj reklami za LOTO da je pre krize kupio stan u BG-u na Mirijevu za 1.500e/m2, a sada 10 godina kasnije i dalje ne vredi 1.100e/m2. To znači da je vrednost stana opala – depresirala. U slučaju parcela na Staroj planini, one su već ionako bile na samom dnu, jer je u to vreme (a i sada) planina bila totalno nerazvijena, tako da su cene parcela bile skoro pa simbolične. U periodu od 10 narednih godina, tokom 2018-te u proseku vrede preko 1.000e/po aru, tj. prosečno je 500% skuplje. To znači da je vrednost parcela porasla – apresirala.
  • Ako pogledamo odnos “stana u gradu” i “apartmana na planini”– Osnovna razlika i glavna prednost “apartmana na planini” što možete da ga koristite i rentirate, dok stan možete ili samo da koristite, ili samo da rentirate! Pritom ćete ostvariti sigurno veći prinos na godišnjem nivou prilikom izdavanja apartmana (+korišćenje), nego stana…
  • Po meni najvažnija stvar – Početni kapital za investiranje je u primeru stana 60.000evra, dok je u primeru parcele 6.000evra, tj.ponovo 10 puta manja količina novca, samim tim i 10 puta manji rizik.
  • Svojim investitorima uvek predlažem da investiraju u minimum dve parcele na Staroj planini i više razloga. Pomenuću samo dva najvažnija razloga… Možete sami izabrati budućeg komšiju – je prvi razlog, druga parcela treba da Vam sagradi vikendicu njenom prodajom u budućnosti – je drugi razlog…

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *