Mali PRIRUČNIK za investicije vol.5

Da nastavimo redom…

Kako overiti ugovor o kupovini parcele na Staroj planini?

Svi znamo ja Stara planina veoma prostrana planina. Malo nas zna da se najinteresantniji deo Stare planine nalazi na Jabučkom ravništu koje je na samoj granici opština Knjaževac i opštine Pirot. Pod opštinom Knjaževac su mahom dve katastarske opštine K.O.Ćuštica i K.O.Crni vrh, dok je pod opštinom Pirot, K.O.Zaskovci.

  • Iako se već skoro par godina kupoprodaja nepokretnosti u ostatku Srbije odvija preko notara, u Knjaževcu se još uvek odvija u Opštinskom sudu u Knjaževcu, a predsednik suda potpisuje svaki ugovor. Potrebno je zakazati termin za overu ugovora o nepokretnosti i čeka se oko mesec dana.
  • Iako je od 1.jula 2018.godine usvojen zakon kojim se uknjižba, porez i overa završavaju kod notara u istom danu bez donošenja posedovne liste iz katastra, ovde to nije još uvek slučaj. Potrebno je izvaditi posedovnu listu, pripremiti ugovor, platiti taksu za overu ugovora, a nakon toga se ugovor elektronski šalje u roku od 24h, ali je ipak potrebno otići u katastar i uplatiti taksu za uknjižbu. Takođe je potrebno i odneti PPI-4 popunjen obrazan u lokalnu Poresku administraciju sa kopijama LK, osnovom sticanja parcele koja se prodaje i onda u nekom roku takođe platiti porez na prenos apsolutnih prava od 2,5% vrednosti parcele po poreskoj upravi.
  • Nakon svega ovoga, u roku od nedelju-dve dobićete na kućnu adresu Rešenje o promeni vlasništva nad parcelom, koje nakon isteka roka za žalbu od 8 dana, postaje pravosnažno i tada se uknjiženi. Isto to se pojavljuje na ONLINE KATASTRU nakon dve nedelje.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *